18. května 2014

Závěr těhotenství a co si s sebou vzít do porodnice

Domů » Homeopatické články » Závěr těhotenství a co si s sebou vzít do porodnice Kategorie: Homeopatie

Známé klišé praví, že těhotenství je nejkrásnějším obdobím v životě ženy. Dám ale ruku do ohně za to, že i když jste si celou tu dobu náramně užívala, poslední dny do termínu se vám vlečou, bříška máte právě tak dost a už se nemůžete dočkat, až bude drobeček venku. Jaká bude jeho cesta na svět, hodně záleží na tom, v jaké psychické pohodě jste. Pokud jste ve stresu (cizí prostředí, absence intimity, zima…) nebo máte strach, vylučuje se vám hormon adrenalin, který utlumuje děložní činnost. Brání totiž sekreci oxytocinu, hormonu zodpovědného za stahy dělohy. Porodní proces pak může zbytečně komplikovat.


Co tedy dělat, má-li vaše psychické rozpoložení do pohody daleko?

Bezpečným a fungujícím prostředkem jsou Bachovy květové esence. Jedná se o jednoduchý systém, ve kterém se snadno zorientuje i laik. Pociťujete-li strach z něčeho, co dokážete pojmenovat (z bolesti, z neznáma, zda budete dobrá máma…) je vhodná Kejklířka skvrnitá. Při vnitřní úzkosti, u které netušíte, co může být příčinou, užijte Topol osiku. Při nepřiměřeném strachu o miminko pomůže Červený kaštan. V užívacích lahvičkách, které míchám nastávajícím maminkám, se nejčastěji objevuje Krizová esence, která pokrývá široké spektrum emocí (šok, panika, netrpělivost, hysterie, apatie), Vlašský ořech pomáhající přijmout změny a Oliva, která dodá energii. Tuto směs si můžete kapat přibližně 14 dní před termínem a vzít si ji i k porodu samotnému. V případě, že máte vtíravé a neodbytné myšlenky, tvoříte si krizové scénáře, je vhodné přimíchat Bílý kaštan. Do užívací lahvičky si můžete nechat namíchat až 7 různých esencí. Obvykle se užívají 4x denně 4 kapky. Když už jste na cestě do porodnice, můžete si klidně kapat co pět minut, pokud je to potřeba.

Homeopatika při porodu

Pokud porod probíhá plynule, netřeba do něj zasahovat. Ani homeopatiky ne. Když se situace komplikuje, je dobré mít přítele na telefonu – homeopata, který vás zná a který ví, jak probíhalo celé těhotenství. Na internetu jsou sice dostupné různé osvědčené indikace a některé směsi jsou doporučovány preventivně ještě před porodem. Homeopatikum by však mělo být vybíráno na základě aktuálních a individuálních symptomů. To znamená, že vaše příznaky musejí odpovídat symptomatickému obrazu zvoleného léku.

Poporodní péče

Když budete chtít vybrat jeden jediný homeopatický lék, který si s sebou vezmete, určitě to bude Arnica montana 15 nebo 30 CH. Je vhodná při svalové únavě, rozbolavělosti, pohmoždění, reguluje krvácení a snižuje bolestivost. Použít ji je možné i na krevní výron na hlavičce miminka. První den užívejte po jedné až dvou hodinách 1 kuličku, další dny dle potřeby, většinou postačí 3-5x 1 kulička. Užívejte, pokud pociťujete obtíže, s jejich ústupem vysaďte. Arnicu můžete použít i po sekci, přesnější je však Bellis perennis 15 nebo 30 CH, která má přímo afinitu k orgánům malé pánve. Pokud máte plánovaný císařský řez a víte, že je vám nevolno po anestezii, obtíže vám pomůže zmírnit Nux vomica 30 CH, jednorázově 1 kuličku, podle potřeby můžete podání zopakovat.

Jestliže vám jsou blízké tkáňové soli, může se vám po porodu hodit tzv. trojboj Kali Phos + Ferr Phos + Nat Mur. Kali Phos vám dodá energii, Ferr Phos doplní železo a sníží riziko zánětu a Nat mur organismus hydratuje. První den od každé soli 5 tabletek sesypejte do krabičky a během dne postupně vycucejte. Na pořadí nezáleží. Další dny snižujte v závislosti na aktuálním stavu. V případě těžšího a celkově náročného porodu se vám bude jako tonikum vitality hodit Calc Phos, 5 tabletek denně a postupně snižovat.

Pokud si nejste s výběrem Bachových esencí nebo tkáňových solí jistá, nebojte se a zeptejte se mě poradna@modryhad.cz.

Přeji vám rychlý a bezproblémový porod a klidné šestinedělí s tím nejhodnějším miminkem.

Jana Balušíková

Foto: Flickr by a4gpa

💡 Články na tomto webu mají informační a vzdělávací charakter, nenahrazují odbornou lékařskou péči.


Jana Ungrová
Jana Ungrová

Homeopatie pro mne není jen efektivní metoda, kterou lze pomoci při nejrůznějších obtížích, ale i životní filosofie a přístup ke světu, který upřednostňuje svobodnou vůli a vlastní zodpovědnost každého z nás.



Komentáře

Napsat komentář: