23. března 2013

Jak zvládnout vyšetření v těhotenství a nezbláznit se

Domů » Homeopatické články » Jak zvládnout vyšetření v těhotenství a nezbláznit se Kategorie: Homeopatie

Na těhotenském testu se objevily dvě čárky a pro nastávající maminku začíná devítiměsíční období, kterému se ne nadarmo říká jiný stav.  V současné době se dle statistik neustále zvyšuje věk, kdy se ženy rozhodnou přivést na svět svého prvního potomka. Pro západní medicínu představuje vyšší věk i větší riziko vývojových vad plodu. Lékaři mají však k dispozici celou škálu metod, kterými lze vývojové vady zachytit. Zde je ovšem na místě připomenout, že žádná není 100% a u některých je i určité riziko následného potratu.


Strach z návštěvy lékaře

Pokud patříte k těm, které děsí už jen budova zdravotnického zařízení a každá návštěva u lékaře pro vás představuje zvýšený stres, můžete vyzkoušet Krizovou esenci (Bachovy květové esence). Naleznete ji i pod názvy Rescue Remedy nebo Five Flower. Pomůže vám zvládnout akutní napětí, strach a nervozitu. Kápněte si 4 kapky do 0,5 l PET láhve a popíjejte cestou k lékaři, v čekárně a můžete i cestou domů.

Downův syndrom

Se zvyšujícím se věkem matky stoupá riziko nejčastější chromozomální vady – Downova syndromu. Buňky osoby s Downovým syndromem obsahují tři 21. chromozomy, místo dvou. Proto se Downův syndrom označuje také jako ztrojení 21. chromozomu, zkráceně trizomie 21. Zachycení zvýšeného rizika této vady, ať už v rámci prvotrimestriálního screeningu nebo triple testu, představuje pro ženu nesmírnou psychickou zátěž, spojenou s velmi intenzivními emocemi a nezřídka doprovázenou psychickým šokem. Jako první pomoc lze užít homeopatický lék Aconitum napellus, minimálně v potenci C30, raději však v C200. Pomůže zmírnit šok, akutní úzkosti i prudké panické stavy doprovázené bušením srdce, závratí, pocením či třesem. Užijte 1 granuli 2-3x denně. Kromě uklidnění vaší psychiky tak eliminujete i vliv situace na vaše miminko.

V rámci zjištěné pozitivity, ať už falešné či skutečné, vám pro její potvrzení může být nabídnuto podrobnější vyšetření, které se již řadí k vyšetřením invazivním. Jde např. o aminocentézu (odběr plodové vody) nebo biopsii choria (odběr choriových klků, které jsou součástí placenty) a opět se jedná o zákrok, který vaši psychiku pravděpodobně v klidu příliš nenechá. Krizovou esenci je v tomto případě dobré kombinovat s Kejklířkou skvrnitou harmonizující strachy, které dokážeme pojmenovat. Po zákroku samotném opět využijete Aconitum napellus. Hodit se vám může i během čekání na výsledky testu. Dlouhodobější užívání však určitě konzultujte s homeopatem.

Únava a ztráta energie

Jestliže se po odběru cítíte vyčerpaná a bez energie, zkrátka jako vymačkaný citrón, pomoci může tkáňová sůl Kali Phos. Užívejte po hodině 1 tabletu. Velice rychle doplní vaši energetickou ztrátu. Když doma budete mít i Ferr Phos a Nat Mur, podáním určitě nic nepokazíte.

Trauma se může projevit i po delší době

Jak už jsem zmínila, invazivní vyšetření a prožitý strach v těhotenství může mít vliv i na mismiling_sunminko. Pokud jste takové vyšetření podstoupila a vaše dítě je nyní bez zjevné příčiny silně neklidné, nepřiměřeně vystrašené, má
panický strach ze tmy, trpí nočními děsy, strašidelnými sny nebo je naopak popudlivé, násilnické a agresivní, mohou být příčinou negativní zážitky v těhotenství. Celkovou homeopatickou léčbou je však možné odstranit tuto prvotní příčinu potíží i po letech.

Přeji vám, aby vaše těhotenství probíhalo co nejklidněji a bez komplikací a aby se vám narodilo to nejúžasnější miminko pod sluncem.

Jana Balušíková

PS: Nejvíce se bojíme toho, co neznáme. Víte, co je realita a co jsou mýty spojené s Downovým syndromem?

Zdroje:
Gate2Biotech, Proč se zvyšuje četnost Downova syndromu?, Šípek A., 2012

Zdraví E15, Prenatální diagnostika, Švolbová M., 2010

DownSyndrom.cz

Foto:© Flickr Marius Waldal; That Girl Runs

💡 Články na tomto webu mají informační a vzdělávací charakter, nenahrazují odbornou lékařskou péči.


Jana Ungrová
Jana Ungrová

Homeopatie pro mne není jen efektivní metoda, kterou lze pomoci při nejrůznějších obtížích, ale i životní filosofie a přístup ke světu, který upřednostňuje svobodnou vůli a vlastní zodpovědnost každého z nás.



Komentáře

Napsat komentář: