19. června

Otok oka (případ Vespa crabro)

Domů » Homeopatické články » Otok oka (případ Vespa crabro) Kategorie: Homeopatie, Případy z praxe, TCM

Jako homeopat mám kromě péče o celou rodinu často na starosti i chlupaté členy smečky. Dnes vám představím šeltii Bazinku. Minulý týden mi její majitelka napsala tuhle zprávu:


Řeším u Bazinky od konce března, že má pravé oko oteklé a občas zarudlé. Dřív jsem to pozorovala jen já (hlavně ten otok), teď už si toho všimne každý, kdo ji vidí. Ještě aby ne, když oko je permanentně rudé a je viditelně větší než to druhé. Už 3x ji kontroloval oftalmolog – oko je po teto stránce v pořádku (tlak, produkce slz, oční pozadí). V březnu dostala kapky s kortikoidy na zánět, který v oku byl (ten už tam není). V dubnu dostala ciclosporinové kapky, jestli by nestáhly to zarudnutí (bez efektu). Před 3 týdny se dělalo CT hlavy, jestli tam něco neroste nebo nemá třeba nějaký zánět v dutinách nebo třeba zkaženou stoličku. CT je taky bez nálezu. Oftalmolog si už s ní neví rady. Ona sama to neřeší – nemhouří oko, nedrbe si ho. Vypadá to, ze jí to nijak nevadí. Ale oko prostě na první pohled v pořádku není.

 

Repertorizace

Nemohu říct, že by to byl symptomatický ráj, ale přesto se mi podařilo alespoň částečně vymezit si rámec, ve kterém budu lék hledat.

Diferenciální diagnostika

Po krátké diferenciální diagnostice padla volba na Vespu crabro – Sršeň obecnou. Podobně jako Apis mellifica (Včela medonosná) je možné tento lék použít na otoky po bodnutí hmyzem nebo na ty, které tak vypadají. Je dobré o ní i uvažovat, pokud je poštípání spojené s bakteriální infekcí (DD. Tarentula cubensis) nebo alergii. Specificky má afinitu k otokům pravého oka.

Přidala jsem ještě tinkturu od YaoMedicy 047 Bílý zámotek, která je na skrytý patogen v oblasti hlavy.

Kontrola po týdnu

Bazince dávám homeo a yao od pátku.

Přijde mi už od víkendu, ze to oko není oteklé. Toho jsem si všimla už v neděli ráno. Tak teď ještě stáhnout to zarudnutí.

Když ji kapu kapky do toho pravého oka, tak mi přijde, že není takové napětí ve spodním víčku, jako bývalo.

Pokračujeme dál s Bílým zámotkem a Vespu měníme na Euphrasii officinalis (Světlík lékařský), abychom doladily to zarudnutí. Věřím, že brzo bude očičko jako nové.

 

 

💡 Články na tomto webu mají informační a vzdělávací charakter, nenahrazují odbornou lékařskou péči.


Jana Ungrová
Jana Ungrová

Homeopatie pro mne není jen efektivní metoda, kterou lze pomoci při nejrůznějších obtížích, ale i životní filosofie a přístup ke světu, který upřednostňuje svobodnou vůli a vlastní zodpovědnost každého z nás.



Komentáře

Napsat komentář: