3. září 2019

Úporný dětský ekzém

Domů » Homeopatické články » Úporný dětský ekzém Kategorie: Homeopatie, Případy z praxe

Kromě poruch chování a oslabené imunity jsou ekzematické potíže častou zakázkou, se kterou za mnou dětští klienti přicházejí. Bývá to většinou dost dobrodružná práce, protože na kůži je velmi dobře viditelná obvyklá počáteční reakce na lék, tzv. homeopatické zhoršení, které člověka může poněkud zneklidnit. Výraznější bývá, pokud jsou v minulosti použity kortikoidy. Proto je velmi důležitá úzká a flexibilní spolupráce s homeopatem, který pak může ladit postup podle aktuální situace.


Dnes bych vám ráda představila případ desetileté Nelinky, která za mnou před rokem přišla s maminkou s nehezkým, svědícím ekzémem, který ji trápil od 3 let.

Léčba na dermatologii příliš úlevu nepřinášela, a tak se rozhodli vyzkoušet homeopatii. Holčička se mnou nekomunikovala. Maminka se svěřila, že potřebuje, aby jí všichni sloužili, a že má tendence maminku peskovat. Často prý používá slovo „nenávidím“ a má velké problémy se sestrou. Působila na mě jako ledová královna. První lék, který dostala, byla tedy Platina.


Na kontrolu přijela asi za 3 měsíce. Na fyzické úrovni se toho příliš nezměnilo. Svědivý ekzém okupoval ta samá místa, ve stejné intenzitě. Zhoršení nastávalo po mléce, lepku a nedělaly jí dobře ani ořechy. Změny však probíhaly na mentální a emoční úrovni. Přestala používat „nenávidím“ a postupně si nacházela cestu i k sestře. Se mnou si tentokrát již povídala, sice úsporně, ale v takových případech jsem ráda za jakýkoliv posun. Její projev už nebyl platinovsky povýšený. Dalším lékem v pořadí bylo Natrium carbonicum.


Druhá kontrola opět za 3 měsíce. Ekzém stále udržuje své pozice. Zhoršuje se při nervozitě a kůže je celkově vysušenější. Tedy nic, z čeho by měl homeopat po půl roce bůhví jakou radost. Potěšily mne alespoň změny v celkovém projevu. Ze začátku byla Nelinka stažená, ale po chvíli se uvolnila a hezky se mi v poradně rozpovídala. Sestru začala více popichovat a maminka si všimla, že je k ostatním hodně kritická. Také zmínila, že zkouší skrze drbání ekzému s rodinou manipulovat. Pro tentokrát jsem zvolila Lycopodium.

Nelinku jsem viděla znovu až po půl roce. Bylo to pro mne velmi radostné setkání. Kůže se jí postupně hojila a čistila, zbývalo už jen pár místeček na rukou.

Byla to dlouhá cesta, ale výsledek stojí za to. Jsem moc ráda, že to Nelinka takto zvládla, i když ze začátku nebyly změny na kůži vidět. Muselo to být náročné jak pro ni, tak pro celou rodinu.

Srovnávací fotografie jsou pořízené s rozdílem jednoho roku.

💡 Články na tomto webu mají informační a vzdělávací charakter, nenahrazují odbornou lékařskou péči.


Jana Ungrová
Jana Ungrová

Homeopatie pro mne není jen efektivní metoda, kterou lze pomoci při nejrůznějších obtížích, ale i životní filosofie a přístup ke světu, který upřednostňuje svobodnou vůli a vlastní zodpovědnost každého z nás.



Komentáře

Napsat komentář: