14. dubna 2013

Homeopatická lékárnička – I. díl (nehody a úrazy)

Domů » Homeopatické články » Homeopatická lékárnička – I. díl (nehody a úrazy) Kategorie: Homeopatie

Asi každý, kdo homeopatické léky používá, zjistil, že mu nějaký chybí zrovna ve chvíli, kdy ho nejvíce potřebuje. Ráda bych Vám představila několik základních, které by ve Vaší lékárničce neměly chybět. Dnes se dozvíte o těch, které využijete při nehodách a úrazech. Těžiště jejich léčby většinou spočívá v lékařské péči, ale homeopaticky můžete výrazně stav postiženoho podpořit.


 Nejprve si ale povězme, kdy je určitě nutné vyhledat lékaře:

  1. Pokud se objeví brýlový hematom. Jedná se o oboustranný hematom okolo očí. Vzniká při traumatech kostry obličeje, ale může signalizovat i zlomeninu spodiny lebeční, proto jej nepodceňujte.
  2. Pokud došlo k poruchám vědomí – mdloby, mrákoty, poruchy chování, zpomalené reakce, poruchy řeči, spavost…
  3. Při zvracení.
  4. Při krvácení z nosu nebo z uší.
  5. Pokud si postižený stěžuje na dvojité vidění nebo má nestejně velké zornice.
  6. Pokud ke zranění došlo silným úderem nebo si postižený nic nepamatuje.
  7. Pokud v ráně mohlo něco zůstat nebo rána pulsuje, je zanícená či hnisá.
  8. Při horečce po úrazu.

Homeopatická lékárnička

Aconitum

Má vyděšený výraz a strach ze smrti, je plný úzkosti, neklidný, obtížně uklidnitelný, může si stěžovat na závratě, omdlévání, palpitace a třes, které způsobil šok. Je žíznivý. Hodí se po nehodě, ale i po lékařském zákroku, porodu… Použít ho můžete jako první pomoc při infarktu, kdy postiženého pomůže zklidnit, než dorazí RZS. Nebo při prudkých horečnatých stavech či onemocněních způsobených studeným větrem (zánět uší, očí apod.)

Apis

Je podrážděný, hádavý a popudlivý. Zhoršuje se teplem, zlepšuješ se chladem a studenými obklady. Žízeň nemá. Bolesti jsou pálivé nebo píchavé. Otok načervenalý (jako po bodnutí včelou) a vodnatý. Využijete jej po poštípání hmyzem, ale i po očkování. Hodit se bude při mírnějších popáleninách.

Arnica

Má strach z doteku, nechce, aby se někdo přibližoval a popírá, že by pomoc potřebovala. Je to lék první volby při úrazech a zraněních – vymknutí, namožení, podvrtnutí, zlomeniny, operace, porod, extrakci zubů… Využijete ji na krevní podlitiny, i při namožených svalech.

Bellis perennis

Je taková „malá Arnica“. Hodí se při poraněních nebo septických ranách, zejména v oblasti břicha nebo pánve. V těhotenství při obtížné chůzi z důvodu namožení břišních svalů nebo na vnitřní rozbolavění v důsledku prudkých pohybů miminka. Při masivním úrazu prsů.

Calendula

Využijete ji při ulceracích, zánětech s hojnou sekrecí hnisu, u nehojících se nebo znovu se otevírajících se ran. Obecně je výborná na podporu hojení jakékoliv rány. Je vhodná i jako prevence keloidních jizev, při natržení hráze při porodu, fantómových bolestech po amputaci, při proleženinách.

Cantharis

Vykazuje neplodný neklid, nespokojenosti, vztek. Má pálivé bolesti a neuhasitelnou palčivou žízeň. Jedná se o lék první volby při popáleninách a opařeninách s puchýři nebo těsně před vytvořením puchýřů. Snižuje bolestivost a urychluje regeneraci. Vyrážky palčivých svědivých puchýřů.

Causticum

Je citlivé k přírodě, pocitům druhých, soucitné, plné strachu a obav, se silným smyslem pro spravedlnost. Použít jej můžete na těžké popáleniny a opařeniny. Bolestivost bude paradoxně menší než u Cantharis. Při poleptání chemickými látkami.

Hepar sulphur

Je přecitlivělý na všech úrovních. Projevuje je se u něj velká citlivost na bolest, neustále si stěžuje, nesnese dotek. Je nedůtklivý, popudlivý, nerudný. Velmi zimomřivý, zlepšuje se teplem. Hodí se při akutních hnisavých procesech – furunkly, abscesy, záněty žláz.

Hypericum

Má vystřelující bolesti, bolest se šíří podél nervových drah. Zhoršuje se doteky, otřesy, námahou. Oceníte jej při poranění bohatě inervovaných oblastí, zranění nehtů, podpůrně při poranění mozku, míchy, po neurologických operacích. Při neuralgických bolestech, fantómových bolestech po amputaci, při silné bolesti po injekci nebo punkci.

Ledum

Postižené místo bývá studené, zlepšuje se klidem. Použít jej můžete na „monokl“ na oku v momentě, kdy se místo začíná vybarvovat. Na tržné a bodné rány, zranění nekrvácí, kůže je bledá, chladná, bolest postižený pociťuje v místě zranění. Lék první volby při jakémkoliv pokousání či poštípání, při klíštěti.

Rhus toxicodendron

Pociťuje silný neklid, nemůže najít vhodnou polohu a musí se soustavně pohybovat. Nedokáže ležet v klidu, neustále se převaluje, každou chvíli vstává. Má pocit zatuhlosti, musí se rozhýbat. Zlepšuje se pomalým pohybem a teplem. Hodit se bude v době rehabilitace po úraze, kdy je nutné zraněné místo rozhýbat. Výborný je i na bolesti zad, kloubů, páteře, které doprovází ztuhlost a dělá na ně dobře teplo. Na začátku pohybu je bolest horší, s rozhýbáním ustupuje a vrací se opět s únavou.

Ruta

Zlepšuje se pohybem a teplem. Pomáhá při úrazech vazů, okostice, šlach, při vykloubených prstech, vymknutém zápěstí, tenisovém lokti, naražené kostrči, při bolesti zad, rozbolavělosti jako při zhmoždění.

Silicea

Je mírná, kultivovaná, svědomitá, s nedostatkem sebedůvěry. Zhoršuje se zimou, vlhkem průvanem. Podporuje vyloučení cizích těles z rány (tříska, steh). Využijete ji při vleklých hnisavých procesech,  hnisání kůže – furunkly, abscesy… Při proleženinách podporuje zpevnění a elasticitu kůže, urychluje hojení a zabraňuje hnisání. Pomůže u zánětu slzných kanálků novorozenců.

Staphysagria

Často onemocní z ponížení, rozhořčení, potlačením vzteku či jiných emocí. Je citlivá na bolest a hrubé zacházení. Vhodná je na následky zranění ostrými nástroji nebo po chirurgických zákrocích. Rána je čistá, bez roztřepeného okraje, špatně se hojící.

Tarentula cubensis

Využijete ji při zánětech septického charakteru, které jsou zhnisané, podebrané, např. po poštípání hmyzem. Místo oteče, ztvrdne, má purpurovou nebo namodralou barvu, mohou otékat i nejbližší mízní uzliny.

Užití a dávkováni

Homeopatika je dobré mít v potenci 15CH, pokud jednotlivé obrazy bezpečně poznáte, tak 30CH. Podáváme jednu kuličku v závislosti na intenzitě obtíží a stavu. U závažnějších problémů po 5, 10, 15 min., po hodině. U méně závažných postačí 3-5x denně. Se zlepšením stavu je vhodné začít prodlužovat interval mezi jednotlivými dávkami. Miminkům můžete kuličku rozpustit na lžičce vody nebo v injekční stříkačce.

Popisy u výše uvedených homeopatik jsou zestručněné pro snazší orientaci a hledání. Podrobné symptomatické obrazy najdete v řadě běžně dostupných publikací. Upřednostňujte takové, kde převažuje text nad barevnými obrázky. 😉

Jana Balušíková

Foto: © Flickr kenteegardin; © Nakladatelství Alternativa

💡 Články na tomto webu mají informační a vzdělávací charakter, nenahrazují odbornou lékařskou péči.


Jana Ungrová
Jana Ungrová

Homeopatie pro mne není jen efektivní metoda, kterou lze pomoci při nejrůznějších obtížích, ale i životní filosofie a přístup ke světu, který upřednostňuje svobodnou vůli a vlastní zodpovědnost každého z nás.



Komentáře

Napsat komentář: